ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 158/05

6 листопада 2012 року   

14 год. 30 хв.

 м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                                      

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В.,  Павленко В.В., Подгорний С.П.,  Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Єгоров О.М., Касянюк О.Р., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відсутні:   Ключковський Ю.Б., Петренко В.М.    

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., Гарбуз Ю.П., старший консультант Маковський О.А.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Постанови про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 (реєстр. №11398, н.д. О.Козуб)

2. Про проект Закону про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування (реєстр. №0288, Президент України, В.Янукович)

3. Різне.

 

***

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього. Зауважень і пропозицій не надійшло.

 

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про проект Постанови про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 (реєстр. №11398, н.д. О.Козуб)

2. Про проект Закону про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування (реєстр. №0288, Президент України, В.Янукович)

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Постанови про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 (реєстр. №11398, н.д. О.Козуб).

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Голова підкомітету С.Подгорний поінформував присутніх про те, що до   Комітету також надійшла Постанова Центральної виборчої комісії від 5 листопада 2012 року № 1931 «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223».

Доповідач поінформував, що проектом Постанови з реєстр. №11398 пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії призначити відповідно до частини другої статті 104 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 та забезпечити їх проведення згідно з цим Законом у зв’язку зі зверненням Центральної виборчої комісії до Верховної Ради України щодо прийняття парламентом рішення стосовно проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223. Пропонується також доручити Кабінету Міністрів України в межах повноважень вжити невідкладних заходів щодо забезпечення у встановленому порядку фінансування повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний та Перший заступник Голови Комітету О.Боднар вважають, що звернення Центральної виборчої комісії щодо неможливості достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223 не є тим нормативно-правовим документом, на підставі якого Верховна Рада України може приймати рішення щодо призначення повторних виборів народних депутатів України на зазначених округах. Голова підкомітету С.Подгорний та Перший заступник Голови Комітету О.Боднар запропонували відхилити проект Постанови з реєстр.№11398. Головуючий запропонував присутнім визначитися шляхом голосування щодо даної пропозиції. Вона не знайшла підтримки серед більшості присутніх на засіданні Комітету. Враховуючи таке рішення Комітету, голова підкомітету С.Подгорний та Перший заступник Голови Комітету О.Боднар заявили про особливу думку з цього питання.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен наголосив на важливості прийняття рішення щодо питання стосовно проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 та вніс пропозицію за наслідками розгляду в першому читанні прийняти проект Постанови про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 (реєстр. №11398) за основу і в цілому відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.,

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект постанови Верховної Ради України про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 (реєстр. № 11398 від 06.11.2012 р.) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання заступнику Голови Комітету – народному депутату України Сінченку В.М.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 10 народних депутатів України, «Проти» - 3 народних депутати України, «Утримався» - 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування (реєстр. №0288, Президент України, В.Янукович).

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Голова підкомітету В.Демчишен поінформував, що даним законопроектом пропонується ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, учинений 16 листопада 2009 року в м.Утрехті, який набирає чинності для України у перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду з дати здачі Україною на зберігання її ратифікаційної грамоти.

Зазначений законопроект розроблено з метою реалізації положень Утрехтського порядку денного щодо забезпечення доброго врядування на місцевому та регіональному рівнях та створення правових підстав для подальшої співпраці між Радою Європи та Україною.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен ознайомив присутніх членів комітету з висновком Головного науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління в цілому підтримує прийняття даного законопроекту та не має заперечень щодо ратифікації зазначеного Додаткового протоколу Верховною Радою України. Разом із тим, Головне управління звертає увагу, що реалізація Додаткового протоколу не є можливою без належного правового забезпечення інституту місцевого референдуму як способу реалізації права громадян на прийняття рішень з найважливіших питань місцевого значення. У зв’язку з цим поданий законопроект, на думку Головного управління, необхідно розглядати одночасно з відповідним проектом Закону, в якому або вносяться зміни до діючого Закону "Про всеукраїнський та місцевий референдум", або приймається окремий закон "Про місцевий референдум".

Враховуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, голова підкомітету В. Демчишен запропонував до розгляду проект висновку Комітету рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 13 народних депутатів України, «Утримався» - 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“11 сесія 6 скликання ”